RTVS: Evropský soudní dvůr rozhoduje o povinném udělování humanitárního víza

Náš výzkumný pracovník Christian K. Lassen pro slovenské rádio RTVS komentoval argument generálního advokáta Evropského soudního dvoru Paola Mengozziho. Podlě něj je členský stát EU povinen udělit humanitární vízum, jsou-li vážné a prokazatelné důvody se domnívat, že žadateli hrozí mučení či nelidské a ponižující zacházení.

Uprchlíci by se v budoucnu mohli do Evropské unie dostat legálně a to v případě, že jim v zemi hrozí nelidské zacházení či mučení. Takové stanovisko zaujmul generální advokát Evropského soudního dvoru Paolo Mengozzi. Dosud senát nejvyšší soudní instance názor generálního advokáta respektoval. Rozsudek ve věci povinného vydávání humanitárních víz se očekává v následujících týdnech. Podle expertů by mohl spustit obrovské politické zemětřesení napříč celou Unií.

Evropský soudní dvůr se tak rozhoduje v případě syrské rodiny se třemi dětmi. Jednalo se o křesťanskou rodinu, kterou unesli a které hrozila smrt, nebyli-by zaplatili výkupné. Rodina utekla do Libanonu, kde požádala o belgická víza, aby v zemi mohli začít azylové řízení. Belgie, ze strachu, že by ji zaplavily tisíce dalších uprchlíků, žádost o víza zamítla. Rodina se následně odvolala a případ tak skončil na nejvyšší soudní instanci EU. Generální advokát Paolo Mengozzi si myslí, že Belgie udělala chybu.

Nastala by paradoxní situace. Ultrapravicové hnutí na nás většinou křičí, abychom více kontrolovali příliv uprchlíků. Tvrdí, že k nám nemohou přicházet legálně. Měli by o azyl žádat ve své zemi nebo v nejbližším státě, který je bezpečný? Tato syrská rodina udělala přesně to, o co nás pravice žádá, ale zdá se, že ani to jí nevyhovuje. Poukazuje to jen na pokrytectví ultrapravičáků.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde v čase [12:54 - 15:30].

 

#uprchlická krize #Sýrie #Evropský soudní dvůr #azyl #humanitární vízum

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org