Respekt: Jedinou šancí Marine Le Pen je, že lidé nepůjdou volit

Náš Martin Michelot v rozhovoru pro Respekt probral druhé kolo francouzských prezidentských voleb a výhledy obou kandidátů na výhru.



To, že Marine Le Pen zneužila finanční systém evropského parlamentu, a to, že téhle události veřejnost prakticky nevěnovala pozornost, ukazuje, že ve společnosti panuje určitý cynismus. Kultivaci politické scény nicméně měli v programu všichni kandidáti - zjevně tedy v reakci na Fillonovy skandály.

Chování Le Penové bylo vedeno jedinou věcí: šancí k vítězství je pro ni jedině to, že lidé nepůjdou volit. Že budou totálně znechucení a že nebudou chtít volit ani jednoho z nich. Snažila se tedy Macrona co nejvíce ponížit, udělat z něj někoho, kdo není schopen být prezidentem; chtěla, aby ztratil nervy. To byla její poslední šance, ale on byl připraven a neklesl na její úroveň. Ona naopak ukázala, že má velmi malé znalosti o ekonomických problémech - a vzhledem k tomu, že volby se točí především kolem těchto témat, nastal problém.

Celý rozhovor si můžete přečíst na stránkách Respektu.

#Francie #francouzské prezidentské volby #Emmanuel Macron #Marine Le Pen

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org