NKNews: Jakou roli může EU zaujmout v Korei?

V tomto rozhovoru Tereza Novotná rozebírá možnosti, které přinesou nadcházející summit a roli Evropské unie v diskusích o denuklearizaci.

V tomto rozhovoru Tereza Novotná rozebírá možnosti které přinesou nadcházející summit prezidentů D. Trumpa s Moon Jae-in a roli Evropské unie v diskusích o denuklearizaci.

Evropská unie je příklad sjednocení vzhledem k současným pokusům o rozšíření o Západní Balkán. Na druhou stranu je možné na EU hledět jako na příklad opaku, kvůli Brexitu. Nicméně Evropsá unie slouží jako dobrý model pro sjednocení. 

Jak je vidět z příkladu České republiky a Slovenska, rozdělení neznamená nezbytně špatné vztahy. Obě země jsou nyní členy Evropské unie, a  rozumí si lépe než kdy dřív. 

Vojska Evropské unie jsou rozmístěna po světě za účelem udržování míru a pomoci mimořádných situacích. Neexistují vážné úvahy o tom, že by EU začala misi na Korejském poloostrově. Evropská unie by byla proti takové eventualitě, také díky minulé Íránské zkušenosti.

Celý rozhovor je dostupný (v anglickém jazyce) zde.

#Severní Korea #sjednocení #Kim Jong Un #Moon Jae-in #Donald Trump

Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org