Český rozhlas Plus: Den Podle Martiny Maškové

Náš Alexandr Lagazzi byl hostem v pořadu Den Podle Martiny Maškové a vyjádřil se k záchranným operacím v zaplavených částech Itálie a politické reakce vlády.

Záplavy, bouřky, prudké deště a sesuvy půdy mají v celé Itálii na kontě už 3 desítky mrtvých. Civilní obrana popsala katastrofu jako jednu z nejsložitějších meteorologických situací posledních 60 let. 

Můžou být dopady počasí vážnější pro sever Itálie, pro Benátsko, nebo právě pro Sicílii? Jak na tom tyto části Itálie ekonomicky a sociálně jsou?

Takhle – jak pro Benátsko tak pro Sicílii je situace dost vážná. Myslím si však, že je opět vidět rozdělení Itálie na sever a jih – v Benátkách jsou obrovské škody na kulturních památkách i infrastruktuře, ale provoz města v rámci možnosti pokračuje a částečně se začíná i obnovovat. Naopak na jihu nyní převažují infrastrukturní škody, které nabírají na vážnosti, a je potřeba situaci svižně řešit a především zajistit efektivnost záchranných akcí. Tam se domnívám, že bude v budoucnu situace poněkud těžší i z ekonomického hlediska, než na severu.

Kdo v Itálii organizuje v podobných situacích záchranné a potom i obnovovací práce?

Standardně se nasazují všechny dostupné záchranné složky v oblasti, ale při takové situaci se dál nasazují bezpečnostní či dokonce vojenské jednotky až ze všech okolních regionů. Případně se pak samozřejmě může žádat i o mezinárodní pomoc. Obnovovací práce pak většinou leží v rukou krajů, ale ty pak probíhají v koordinaci s celostátní úrovni rozhodování. Tam pak jde především o to, jak velká je výše škody a jakou prioritu v rámci obnov daná památka či oblast dostane.

Na Sicílii se vypravil italský premiér Giuseppe Conte, aby se osobně seznámil s rozsahem škod. S jakou odezvou se může potkat?

Tak z jedné strany se vláda s určitou – negativní – odezvou již setkala: Salvini velmi nešťastně zveřejnil fotku jak pluje na lodi z Benátek směrem na jih, a na fotce klasicky pózoval s klidným úsměvem a ukazoval palec nahoru, což vyvolalo dost kritickou odezvu. Conte každopádně bude čelit velké výzvě – a to zda dokáže občany a především vlastní voliče přesvědčit, že má situaci opravdu pod kontrolou a postará se o její co nejefektivnější vyřešení.

Může to, jak se vypořádá s následky bouřek a záplav, mít výrazný dopad na vládu premiéra Contiho, třeba na ministra vnitra Salviniho?

V těchto situacích by ideálně měla italská vláda reagovat jednotně a odložit případné stranické tahanice až po vyřešení situace. V rámci toho tu je ale stále vidět povolební rozdělení Itálie na dva až tři politické tábory, které budou chtít využít nově vzniklý politický kapitál. Vzhledem k populistickému kurzu rétoriky vítězné koalice se dá říct, že by současná situace určitě mohla stát velkou výzvou pro schopnost vlády naplňovat politické sliby a volební program. Prozatím si myslím, že je snaha ukazovat maximální snahu situaci aktivně řešit, ale tato snaha nesmí být upozaděna i v blízké budoucnosti – pokud tomu tak bude, což se ukáže až v příštích týdnech až měsících, tak to dopad na vládu v příštím volebním období může opravdu mít.

Pusťte si celý vstup Alexandra Lagazziho v archivu ČRo Plus [32:33 - 38:36].

#Itálie #záplavy #katastrofa #Salvini #Conte

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org