ČT24: Mayová ustála hlasování o nedůvěře

Vladimír Bartovic byl hostem ranního Studia 6, kde komentoval hlasování o nedůvěře britské premiérce Therese Mayové.

Britská premiérka Theresa Mayová čelila 12.12 ve středu večer hlasování o nedůvěře. V tajném hlasování se pro její důvěru vyslovilo 200 z celkového počtu 317 poslanců Konzervativní strany. Je to ale pohodlná většina?

V žádném případě není, je to výjmečné, aby v britských podmínkách premiér neměl naprosto většinovou důvěru své vlastní politické strany, to znamená, že premiérka Mayová nemůže klidně spát, protože jedna třetina strany si přeje její odchod. A to pro ní není lehká situace.

Premiérka Mayová neřekla, že nepovede stranu do dalších voleb, ona řekla, že to není jejím záměrem. Jak správně jeden z jejích největších kritiků řekl, záměry se můžou změnit. Ona zároveň také řekla, že by tu stranu vedla do voleb ráda, ale že si uvědomuje, že nemá důvěru velké části strany. Já do budoucna nevylučuju, že ona ten záměr může změnit, ale je pravda, že několik dalších poslanců to mohlo přesvědčit, aby jí dali důvěru. To proto, že ona už jedny volby "nevyhrála", jak se tady v Česku říká a zároveň teď na ní padá všechna ta tíha toho nepopulárního odchodu Velké Británie. Jak i její ministr financí přiznal, brexit nemůže dopadnout pro Británii lépe, než ta varianta zůstat v Evropské unii, takže cokoliv se stane, jestli bude dohoda, nebo jestli bude ten tvrdý brexit, tak premiérka Mayová bude stále více a více nepopulární  a ona když na sebe dokáže vzít celou tu tíhu nepovedeného brexitu, tak pak její výměna bude opravdu pro tu stranu prospěšná.

Celý rozhovor najdete v archivu Studia 6 [52:53 - 59:42].

#Brexit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org