Talking Europe(um) – podcast o dění v Evropě a EU

Poslechněte si Více informací
bruselská kancelář

O organizaci

EUROPEUM je nezávislý think-tank zaměřený na evropský integrační proces. Provádíme původní výzkum a organizujeme veřejné aktivity. Dále formulujeme nové myšlenky a doporučení ke zlepšení domácí a evropské politiky.

Pořádáme pravidelné semináře, debaty, konference, workshopy a kulaté stoly zaměřené na aktuální evropská témata.
Naše dlouhodobé projekty pomáhají zvyšovat povědomí o Evropské unii a posilují mezinárodní spolupráci.
Náš výzkumný tým publikuje články reagující na témata spojená (nejen) s evropskou integrací.

Události

Změnila válka na Ukrajině přístup Čechů k migraci?

Zveme vás na debatu, která se zaměří na diskuzi o změnách v přístupu Čechů k uprchlíkům v důsledku ruské války na Ukrajině. Událost se uskuteční 24. dubna 2024 od 18:00 v Brně na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v místnosti U41 (4. patro).

Zjistit více

Klimatické politiky regionálně: Pomůže evropská klimatická politika zachránit Jizerskou 50?

Zveme vás na debatu s názvem "Klimatické politiky regionálně: Pomůže evropská klimatická politika zachránit Jizerskou 50?," která se zaměří na dopad klimatické změny na konkrétním případu v Libereckém kraji. Událost se uskuteční v pondělí, 22. dubna, od 18:00 v Knihkupectví a antikvariátu Fryč.

Zjistit více

20 let spojování východu a západu Evropy: Je EU připravena na další velké rozšíření?

Rádi bychom vás pozvali na debatu na téma "20 let spojování východu a západu Evropy: Je EU připravena na další velké rozšíření?" Debata se uskuteční ve čtvrtek 4. dubna od 16:00 do 17:15 na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Zjistit více

Debata: 25 let v NATO - co členství dalo Česku?

Zveme vás na regionální debatu v rámci 25. výročí vstupu České republiky do NATO, která se uskuteční ve středu 3. dubna od 17:00 hodin v Kulturním domě AKORD na adrese náměstí SNP 1, 700 30 Ostrava-Zábřeh.

Zjistit více

Projekty

Think Visegrad conference - EU Enlargement Forum

Ve dnech 10. a 11. dubna 2024 se v Praze uskuteční dvoudenní konference s názvem "20 Years of Reuniting Europe's East and West", kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí v rámci platformy Think Visegrad a projektu (Re)uniting the East and West: Reflections on the 2004 EU enlargement (REWEU) podpořených Mezinárodním visegrádským fondem a Evropskou komisí. Součástí programu bude i druhý ročník EU Enlargement Forum.

Zjistit více

Příprava zpravodajských médií v Bosně a Hercegovině a Srbsku na digitální věk

Cílem projektu je vybavit organizace občanské společnosti v Bosně a Hercegovině a Srbsku komplexními znalostmi o pluralitě médií, svobodě médií a přístupu k informacím, které jsou nezbytné při digitální transformaci zpravodajského sektoru.

Zjistit více

Nakládání s vozidly s ukončenou životností v automobilovém průmyslu a příležitosti pro Česko

Po třech úspěšných projektech zaměřených na dekarbonizaci českého automobilového průmyslu rozšiřuje tým Green Europe EUROPEUM ve spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky (INCIEN) své zaměření na problematiku cirkulárního hospodářství. Tento projekt se zaměří na zlepšení životního cyklu a konce životnosti materiálů používaných ve vozidlech a bateriích. Spolupráce bude rozdělena do dvou výzkumných oblastí:

Zjistit více

FLEET | Future Leaders Europe Evening Talks 2023

Přihlašování na třetí ročník projektu FLEET je spuštěno!

Zjistit více

Články a publikace

Policy paper | Zajištění lithiové budoucnosti Evropy: Projekt Cinovec a udržitelná těžba lithia

Proaktivní postoj EU, který představila ve strategii pro kritické suroviny a později v aktu o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act - CRMA), je hnací silou přístupu Unie k zajištění dodávek těchto surovin pro výrobu baterií pro elektromobily. Projekt Cínovec má v Česku velký ekonomický potenciál, protože zvyšuje schopnost zajistit domácí a regionální dodávky lithia, které jsou jinak geograficky koncentrované mimo Evropu. Ta je na dovozu lithia pro výrobu baterií pro elektromobily závislá na několika málo zemích, zejména na Číně.

Zjistit více

BLOG | The Sovereign Protection Office as the Tip of the Iceberg

V prosinci 2023 maďarský parlament zřídil úřad, který má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na tamní politiku. Pracuje bez dohledu a má neomezený přístup k osobním údajům, aby mohl vyhledávat a postihovat údajné zahraniční agenty mezi maďarským obyvatelstvem, kterým hrozí až tříletým vězením. O tématu píše ve svém blogu náš výzkumník v rámci Fulbright-Schumanova grantu Henry Barrett.

Zjistit více

Institut Europeum se připojuje k výzvě lídrům G7 a EU

Institut EUROPEUM a dalších víc než 280 evropských nevládních organizací žádá EU a země G7, aby silněji zasáhly do schopnosti Kremlu financovat ruské válečné operace na Ukrajině.

Zjistit více

BLOG | Volby v Belgii v roce 2024: Vlámský nacionalismus na pozadí evropských výzev

Belgie se letos chystá hned na několik voleb. Kromě evropských voleb čeká belgické občany ve stejný den také hlasování do federálního a regionálních parlamentů. Přestože toto uspořádání není v Belgii ničím novým, může voličům ztížit odlišování jednotlivých volebních kampaní. Komplikace může přinést i rostoucí vlámský nacionalismus. Tato témata ve svém novém blogu rozebírá Nicolas Rouillard.

Zjistit více

V médiích

Rádio Impuls | Neefektivní přesuny Evropského parlamentu mezi dvěma sídly

Přesuny Evropského parlamentu z Bruselu na plenární zasedání do Štrasburku mají symbolický význam, ale zajištění logistiky vyjde ročně na 3 miliardy korun. K provedení změny by bylo zapotřebí upravit zakládající smlouvy Evropské unie, na jejichž změně by se musely shodnout všechny členské státy. Téma pro Rádio Impuls komentoval Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Newsroom ČT24 | Mýty o EU: křivé banány a další zákazy

Mýty a dezinformace o údajně zlých evropských úřednících a jejich zákazech se v Česku rozšířily ještě před vstupem do EU a udržují se i nadále. Jaký je původ těchto dezinformací a jaké mýty se nejčastěji šíří? Na tyto otázky odpovídal pro Newsroom ČT24 Žiga Faktor, šéf bruselské kanceláře a zástupce ředitele Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

RILSA | Nejistý osud Zelené dohody pro Evropu před volbami do Evropského parlamentu

Farmářské protesty připomněly, že opatření Zelené dohody pro Evropu nemusí být pro Evropany politicky průchodná. Pro politickou průchodnost klimatických politik by se proto EU měla zaměřit na svůj závazek nenechat v zeleném přechodu nikoho pozadu. Aktuálním vývojem Zelené dohody pro Evropu a jejími sociálněpolitickými aspekty se v odborné publikaci pro Forum sociální politiky zabývá Klára Votavová, výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Zjistit více

Hospodářské noviny | Do roku 2030 bude v Česku potřeba přeškolit přes pět milionů lidí. Problémy budou mít hlavně automobilky

Český automobilový průmysl zaspává za vývojem zbytku Evropy a světa. Sice si nemůže příliš vybírat, co bude vyrábět, ale má možnost posílit svou konkurenceschopnost a odolnost. Potřebuje k tomu ovšem proškolené a vzdělané zaměstnance, které na místním trhu práce těžko najde. Budeme tedy proškolovat pracovníky automobilek, posilovat pozici našeho strategického odvětví a podporovat spravedlivou transformaci? Nebo budeme dál tvrdit, že se nás přechod na elektromobilitu netýká a za zvýšenou nezaměstnanost může Zelená dohoda pro Evropu? Jak vyrábět elektroauta a zůstat nadále konkurenceschopní? Tématem se ve svém článku zabývá Rebeka Hengalová výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Náš tým

Newsletter

Naše aktivity

Partneři

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org