TA3: D. Kerekeš and Z. Stuchlíková on A. Duda's veto of new controversial laws

In an interview for TA3, our Zuzana Stuchlíková commented on Polish president A. Duda's statements suggesting that he would veto the new controversial laws.

In an interview for TA3, our Zuzana Stuchlíková commented on Polish president A. Duda's statements suggesting that he would veto the new controversial laws.

Does this recent development suggest that this might be the end to Brussels's criticism of Warsaw, or are there other areas of criticism left?

Domnívám se, že to konec rozhodně neznamená, protože prezident Duda se rozhodl vetovat pouze dva ze tří sporných zákonů. Stále je na stole to, že schválil posílené pravomoci ohledně rozhodování o soudech nižší instance a o jejich předsedech. Zároveň se výtky ze strany Bruselu netýkají pouze toho vývoje. Týkají se obecně oslabování vlády práva v Polsku. Monitorovací proces Polska probíhá už od roku 2015, tudíž se nejedná o pouze krátkodobou záležitost. Zároveň je třeba si uvědomit, že prezidentovo veto není koncem celého procesu. Prezident Duda sám řekl, že během dvou měsíců by předložil vlastní verzi těchto zákonů. Otázkou však je, jakým způsobem to bude dál pokračovat: zda se povede prosadit umírněnější formu těchto zákonů, nebo zda i ta nová verze bude obsahovat ujednání, která budou problematická. Dle mého názoru se rozhodně nejedná o konec tohoto sporu mezi Evropskou komisí a Polskem, ale spíše o jakési odložení závěrečného verdiktu.

Watch the interview in Slovak between the times of [18:36 - 22:17] here.

#Poland #Andrzej Duda #reforms #rule of law #European Commission #Brussels

Zuzana Stuchlíková
Associate Research Fellow

Expertise: Central Europe, EU Institutions

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org