Café Evropa: Mediální obraz EU - jak se orientovat mezi hoaxy a pravdou?

Přijměte pozvání na sedmnáctou debatu z cyklu Café Evropa. Hosté Ondřej Houska a Michal Půr budou debatovat na téma "Mediální obraz EU - jak se orientovat mezi hoaxy a pravdou?"

Dovolujeme si Vás pozvat na již sedmnáctý debatní cyklus Café Evropa s názvem "Mediální obraz EU - jak se orientovat mezi hoaxy a pravdou?", který se uskuteční v úterý 26. září od 18:00 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1). 

Pozvání přijali: 

  • Ondřej Houska, reportér, Hospodářské noviny
  • Michal Půr, šéfredaktor, Info.cz

Moderátorem debaty bude Filip Horký z DVTV.

Pozvánku v PDF naleznete v souborech u článku.

V dnešní době je jednoduché šířit svůj názor, diskutovat díky sociálním médiím s dalšími lidmi, a především dohledat si a čerpat informace prakticky na libovolné téma. Také z toho důvodu se ve velkém daří i falešným zprávám a hoaxům a to i přes značné úsilí tyto zprávy vyvracet a omezit. Dohromady, nám pak všechny tyto zprávy vytvářejí obraz naší reality, která může být pokřivená tím, odkud informace získáváme. K tomu se přidává snaha medií přinést šokující informace, čemuž mnohdy podřizují způsob jejich prezentace. Příkladem může být titulní strana nejčtenějšího českého deníku uvádějící, že EU chce zakázat hranolky. Při letmém pohledu na zprávy týkající se Evropské unie a jejích institucí vidíme, že negativní titulky vysoce převyšují ty pozitivní. Proč tomu tak ale je? Je to proto, že takové zprávy skutečně převažují nebo proto, že ty dobré nestojí za zmínku? Jaká je v tomto výběru role médií a novinářů? A do jaké míry se mi sami uzavíráme v názorových bublinách vytvořených z lidí a médií se stejným názorem? 

Na debatu je nutné se předem zaregistrovat, registraci můžete provést zde​. Událost je dostupná i na Facebooku, nicméně k registraci potvrzení účasti nestačí. 

Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit na emailu debaty@café-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #Hoaxy #Informace #Média

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org