POZVÁNKA: Café Evropa online: COVID-19 a reakce Evropské unie – jak se vypořádat se současnou situací?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. Stejně jako debata předchozí, bude i tentokrát vysílána online z důvodu opatření proti koronaviru. Debata bude zaměřena na reakci EU na pandemii COVID-19 a jak se vypořádat se současnou situací. Debata proběhne v úterý 7. dubna.

Současná pandemie koronaviru zaskočila celý svět. Koncem loňského roku se virus začal pomalu šířit z čínského města Wu-chan a po čtyřech měsících se dostal do 190 zemí světa, kde se jím dosud nakazilo přes půl milionu lidí. Epicentrum pandemie se z Číny přesunulo do Evropy, kde v nejhůře postižené Itálii došlo s přibývajícím počtem nakažených ke kolapsu zdravotnického systému. Ze strachu z podobných scénářů se v Schengenském prostoru uzavřela velká část hranic a mnoho evropských zemí vyhlásilo celostátní karanténu, k čemuž se přidala i Česká republika. Koronavirus tak do velké míry ovlivnil životy a běžné fungování všech evropských občanů, ale také firem a veřejných institucí. Přístup ke koronaviru a jednotlivá opatření vlád se v mnoha státech zásadně liší a Evropská unie se snaží postupy koordinovat a zároveň podniká kroky tak, aby výjimečná opatření měla co nejmenší negativní dopad na ekonomiku, ale zároveň co nejvíce chránila občany. Nadále se však i přes některé pozitivní zprávy o rostoucích počtech vyléčených, pokračujících testech léků anebo podporách občanů a ekonomiky počítá s tím, že současný výjimečný stav ještě nějakou dobu potrvá a v médiích i na internetu nadále silně převažují negativní zprávy. Velice často se objevují také dezinformace a hoaxy o koronaviru a o přístupech států a mezinárodních organizací, které šíří paniku a strach mezi lidmi, a lživě interpretují současnou situaci a kroky, které jsou podnikány.

Jaké kroky podniká Evropská unie v této výjimečné situaci a jaká opatření můžeme do budoucna očekávat? Jsou dosavadní kroky dostatečné nebo EU v řešení krize zaspala?  Co vlastně může Evropská unie v oblasti zdravotnictví dělat a jaké možnosti má při současné pandemii? Do jaké míry funguje spolupráce mezi členskými státy a jak ji lze koordinovat? Jak významná je pro nás a další evropské státy pomoc Číny, Ruska a dalších třetích států? Jak často se objevují dezinformace o koronaviru a současné situaci a do jaké míry ovlivňují postoje naší veřejnosti? Odkud a s jakým cílem tyto dezinformace přicházejí a můžeme s nimi něco dělat? 

Hosty tohoto debatního večera s tématem: "Koronavirus a reakce Evropské unie – jak se vypořádat se současnou situací?" budou:

  • Viktor Daněk, zahraniční zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas
  • Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu, za ANO 2011
  • Helena Langšádlová, poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, TOP 09

Debatu bude moderovat Ondřej Houska, Hospodářské noviny.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat tady na Facebooku Café Evropa. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

Záznam debaty najdete zde.

#Café Evropa # koronavirus # EU # debata

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

EUROPEUM COVID-19
Publikace, akce a další aktivity související s koronavirovou pandemií a jejími důsledky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org