ČRo Plus: Evropská komise dnes doporučila kandidaturu Ukrajiny a Moldavska na členství v EU

Jana Juzová, seniorní výzkumná pracovnice v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, byla hostem dnešního odpoledního vysílání Českého rozhlasu Plus, kde mluvila o kandidátském statusu Ukrajiny a Moldavska do EU.

Moderátor: Jak velkým průlomem je doporučení kandidatury Ukrajiny a Moldavska vzhledem k tomu, že proces rozšiřování Unie od vstupu Chorvatska v roce 2013 stagnuje i vzhledem k tomu v jaké době to přichází? 

Jana Juzová: Z hlediska východní Evropy, těch kandidátských zemí jde o velký průlom, protože na konci minulého roku, nebo vlastně na začátku února, tak vůbec to otevření evropské perspektivy nebo nějaké možnosti budoucího členství v EU pro tyto země vůbec nebylo zmiňováno a uvnitř EU to bylo tabu. Kvůli odporu mnoha členských států jim tuto perspektivu nabídnout, takže z tohoto hlediska jde o velký průlom, a navíc i ta rychlost, jak Evropská komise vydala své doporučení, celý tento proces bude hodně uspíšený i ze strany členských států EU. To je taky něco poměrně nevídaného. Takže jde o radikální změny.

Celý rozhovor najdete zde v čase 14:12. 

#Moldavsko #Ukrajina

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org