Národní konvent o EU | Podkladový materiál: Evropské politické společenství a jeho budoucí potenciál

Naše seniorní výzkumná pracovnice Jana Juzová, výzkumná spolupracovnice Zuzana Kasáková a vedoucí Bruselské kanceláře Žiga Faktor zpracovali podkladový materiál ke kulatému stolu Národního konventu o EU. Téma kulatého stolu je "Evropské politické společenství a jeho budoucí potenciál". Kulatému stolu jsou předloženy tři hlavní otázky: Jaký potenciál Evropské politické společenství nabízí a jak může doplnit již existující platformy a procesy? V jakých oblastech spolupráce má platforma největší potenciál a na jaké by se měla zaměřovat? Jaký formát a způsob fungování platformy by byl nejpřínosnější pro naplnění jejího účelu?

Při původním představení myšlenky Evropského politického společenství načrtl Emmanuel Macron základní prvky, na kterých by iniciativa měla být vybudována. Charakteristickým  rysem  byl  především  předpoklad  sdílených  demokratických hodnot, na kterém měla politická a praktická spolupráce v oblasti bezpečnosti, energetiky, dopravy, infrastruktury, investic a volného pohybu osob dále stavět.

Celý podkladový dokument najdete pod tlačítkem PDF.

 

#Evropské politické společenství #EU #budoucnost #Národní konvent

Zuzana Kasáková
Výzkumná spolupracovnice
Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Žiga Faktor
Zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře

Expertíza: Rozšiřování EU, integrace zemí západního Balkánu, vztahy EU s Tureckem, slovinská politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org