Populistická logika: "Brexit byl katastrofa – volejme po Czexit-u!"

Výzkumný pracovník Christian Kvorning Lassen se ve svém blogu věnuje vlně populismu a krizi vedení v několika zemí EU po výsledku britského referenda o setrvání v EU.

  • Spíše než podléhat tlaku populistů, kteří chtějí využít chaosu okolo Brexitu, čeští politici by měli zachovat chladnou hlavu a zůstat trpěliví a zdrženliví.
  • Navzdory tomu, co by populisté rádi tvrdili, podpora EU po Brexitu v několika zemích roste -například i v tradičně euroskeptickém Dánsku.
  • Česká republika, jako mnoho dalších zemí EU, trpí krizí vedení, která dláždí cestu populistické demagogii. Kdy se v České republice zrodí skutečný, vizionářský leadership?

Česká republika dostává z EU daleko více peněz, než kolik do společného rozpočtu přispívá. Z evropské kohezní politiky profituje většina českých regionů, a zdaleka ne jen ty. Faktem zůstává, že Česká republika získává zásadní hmotné i nehmotné výhody z členství v EU a jako plnohodnotný člen do Unie jednoduše patří.

Namísto jízdy na vlně emocí ze strany populistických politiků by odpovědným krokem vůči obyvatelstvu bylo počkat a posoudit důsledky Brexitu za pět až deset let. Vzhledem k očekávaným důsledkům Brexitu, tj. zpomalení hospodářského růstu, omezení zahraničních investic, problémy zdravotního systému či nedostatečná finanční podpora chudších regionů, se jedná o jedinou rozumnou cestu. 

Celý blog je dostupný na serveru iHned.cz.

#Česká republika #populismus #Brexit #leadership

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org