blog.aktuálně.cz - Proč se nebát elektromobility

Michal Hrubý a Katharine Klačanský napsali blog pro Aktuálně.cz, ve kterém se zabývají výhodami a nevýhodami elektromobility nebo tím, že Česká republika musí v přechodu na elektromobilitu zařadit vyšší rychlost.

Není třeba se bát navrhovaného ukončení prodeje aut se spalovacími motory
Nedávno navržený rok 2035 pro ukončení prodeje nových aut se spalovacími motory napříč EU nás nemusí příliš děsit. Dosavadní vývoj elektromobility ukázal, jak rychle se zlepšují parametry dojezdu, kapacita baterie, či komfort dobíjecí infrastruktury. Už v roce 2030 mohou být technologie natolik pokročilé, že přechod ve výsledku bude vlastně přirozený. Nyní se především musíme snažit připravit vhodné podmínky pro nástup elektromobility, tedy například rozšiřovat dobíjecí infrastrukturu, navyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie, či posilovat samotný rozvod elektrické energie po síti.

Podpora elektromobility zatím není v České republice vysoká a vláda udržuje spíše ambivalentní postoj k jejímu rozšiřování. Bránit se nastupujícím trendů ovšem nedává smysl. Změna přichází a budoucnost bude elektrická.

Celý článek si můžete přečíst zde

Článek vznikl v rámci projektu “Green transformation: Sustainable Consumption and European single market policies” financovaný Norskými fondy v České republice.

 

#Elektromobilita #emise

Katharine Klačanský
Výzkumná pracovnice

Expertiza: změna klimatu, ekonomická udržitelnost, environmentální bezpečnost

Michal Hrubý
Výzkumný pracovník

Expertiza: zelená ekonomika EU, těžký průmysl, doprava

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org