REPORT: Prague Climate Talks: Přinese Zelená dohoda strukturální změny?

Dne 12. května 2020 se uskutečnila online debata z cyklu Climate Talks. Tématem debaty bylo “Přinese Zelená dohoda strukturální změny?"

  • První letošní debata z cyklu Prague Climate Talks proběhla online v úterý 12. května od 16:00. Tento projekt je organizován Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s pražskou pobočkou Heinrich-Böll-Stiftung a pod záštitou Informačního centra OSN v Praze.
  • Na téma Evropské zelené dohody a zda přinese strukturální změny debatovali Naďa Johanisová z Masarykovy univerzity v Brně, Lukáš Víšek z kabinetu Franse Timmermanse v Evropské komisi a Jan Freidinger z Greenpeace. Debatu moderovala Kateřina Davidová z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Diskuze byla zaměřená na otázky ohledně nové iniciativy Evropské komise, tzv. Zelené dohody pro Evropu. Co od ní můžeme čekat? Jaké nabízí příležitosti? Jaký vliv bude mít na vývoj v České republice? A jak její implementaci ovlivní současná pandemie COVID-19?

Podle Lukáše Víška spočívá hlavní síla Zelené dohody a všech navazujících opatření v tom, že dává předvídatelnost pro veřejnou sféru, investory i občany, aby věděli, jakým směrem se EU a její ekonomika bude ubírat do roku 2030, ale i dlouhodobě do roku 2050. Pro Českou republiku vidí v Zelené dohodě spíše příležitosti, nežli hrozby. 

 Report z akce najdete pod tlačítkem PDF.

#Klima #Zelená dohoda #Změna Klimatu

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org