ČRo Plus: Vysokoškolský zákon o působení zahraničních škol v Maďarsku

Náš ředitel Vladimír Bartovic pro ČRo Plus komentoval dění v Maďarsku po přijetí sporného vysokoškolského zákona, který by omezil působení Středoevropské univerzity (CEU).

Náš ředitel Vladimír Bartovic pro ČRo Plus komentoval dění v Maďarsku po přijetí sporného vysokoškolského zákona, který by omezil působení Středoevropské univerzity (CEU).

Není to věcí každého státu, jak nastaví svá vnitřní pravidla, i přestože to může znamenat problém pro Středoevropskou univerzitu?

Problém to do určité míry je, protože v EU se v úvodních článcích mluví o hodnotách, na kterých je Unie založená; mluví o tom, že jednotlivé členské země Evropské unie musí tyto hodnoty dodržovat. Pokud některá z členských zemí jedná mimo rámec těchto základních hodnot, tak to pro EU problém je a měla by to řešit.

Ohrožení liberální demokracie je v Maďarsku už dlouhodobějším fenoménem. Premiér Orbán se tím, že liberální demokracie podle něj nejvhodnějším modelem pro maďarský stát není, netají. V souvislosti s vysokoškolským zákonem se tak o nic nového nejedná. Jedná se spíše o dlouhodobý postupný proces oslabování demokratických institucí, snižování role opozice a v podstatě i snižování respektu vůči menšinovému názoru.

 Celý rozhovor si můžete poslechnout níže v čase mezi [14:41 - 22:10].

#Maďarsko #Viktor Orbán #CEU #Středoevropská univerzita #Evropský parlament

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org