ČRo Plus: Speciál k separatistickým tendencím v Evropě

Naše výzkumná spolupracovnice Tereza Novotná se pro speciální pořad Českého rozhlasu Plus, věnující se separatistickým tendencím v Evropě, vyjádřila k případu Belgie

Naše výzkumná spolupracovnice Tereza Novotná se pro speciální pořad Českého rozhlasu Plus, věnující se separatistickým tendencím v Evropě, vyjádřila k případu Belgie, které vzniklo odtržením od Nizozemska a dále je rozděleno na Valonskou a Vlámskou část. Zejména Vlámové pak mají separatistické tendence, je toto téma v Belgii stále aktuální?

Je pravda, že ty tendence o osamostatnění Vlámska zesilují po roce 1990, ale v posledních několika letech spíše oslabily a to díky tomu, jak vypadá belgická federální vláda. Premiérem je sice Charles Michel, frankofoní reprezentant liberálů, ale N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), hlavní vlámská strana usilující o samostatnost, nebo posílení regionálních pravomocí Vlámska, je součástí vládní koalice a celá ta koalice je velmi pravicově-liberálně zaměřená, což je to, co Vlámsku vyhovuje.

Celý rozhovor najdete v archivu ČRo Plus v čase [44:45 - 49:52].

#belgie #separatismus #vlamsko

Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org