POZVÁNKA: Café Evropa: Ženy ve 21. století – jak se postavit nadále přetrvávajícím nerovnostem?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Evropskou komisí v ČR a Kanceláří Evropského parlamentu si Vás dovolují pozvat na další debatu ze série Café Evropa, tentokrát s tématem "Ženy ve 21. století – jak se postavit nadále přetrvávajícím nerovnostem?". Diskuze se uskuteční v pondělí 23. března v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

KDY a KDE?

  • pondělí 23. března 2020 od 18 do 19.30 hodin
  • Evropský dům (Jungmannova 24, Praha 1)

Rovnost pohlaví a zastoupení žen v politice, vedoucích pozicích a v odborných diskuzích jsou často skloňovanými tématy posledních let. I přesto však u nás i jinde v Evropě nadále ženy dostávají často nižší mzdy než muži, zastávají méně vedoucích pozic a v porovnání s muži se méně objevují ve veřejném prostoru. Nižší zastoupení žen není pouze problém sféry akademické a mediální, ale společnost se s ním potýká na většině úrovních a ve všech sektorech. V celkovém hodnocení Indexu rovnosti žen a mužů byla Česká republika v roce 2019 až na 21. příčce z 28 členských států EU. Velmi špatně byla ČR hodnocena především v zastoupení žen na podílu moci. Ačkoliv se v mnoha ohledech situace u nás i jinde v Evropě postupně zlepšuje, je postavení žen ve 21. století, jejich příležitostí a překážek k rovnému postavení pohlaví, velmi důležitým tématem.

Jaké jsou největší výzvy a překážky pro ženy ve 21. století? Co by měla naše společnost dělat k dosažení rovného postavení mužů a žen v řadě oblastí? V jakých oblastech naopak mohou být ženy zvýhodňovány na úkor mužů? Do jaké míry pozici žen ovlivňují strukturální překážky jako péče o děti a domácnost? Co stojí za menším zastoupením žen ve veřejných a řídících funkcích a jak menší podíl žen řešit? Jaké jsou příčiny platové nerovnosti v České republice a jakými nástroji lze proti ní bojovat? Co dělá Evropská unie pro zlepšení situace? A co můžeme dělat pro zlepšení stavu my?

Pozvání přijali:

  • Tomáš Pavlas, manažer programu Prosazování genderové rovnosti, Otevřená společnost
  • Magdaléna Vašáryová, předsedkyně Živeny, spolku slovenských žen, a bývalá diplomatka a politička

Debatou provede moderátorka Kateřina Etrychová.

Po skončení debaty Vás srdečně zveme na výstavu České hrdinky, která probíhá v Evropském domě.

K účasti na debatě je nutné se registrovat na na odkazu ZDE, potvrzení účasti na stránce facebookové události není dostačující.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz

Těšíme se na vaši účast!

 

#Café Evropa #ženy #rovnoprávnost

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org