Index českých zájmů v EU: Projednávaná evropská pomoc české ekonomice prospěje

V rámci projektu České zájmy v EU, jehož je Institut pro evropskou politiku EUROPEUM součástí, zkoumají odborníci a experti skutečnost, zda a jak se daří prosazovat zájmy ČR v evropských institucích. Výsledkem šetření je pravidelně publikovaný Index českých zájmů. Tématem prvního z nich je reakce na ekonomickou recesi v návaznosti na mimořádné zasedání Evropské rady.

Tématem prvního indexu je reakce na ekonomickou recesi, neboť dnes se v Bruselu opět sejdou premiéři a prezidenti členských států, aby diskutovali o evropském záchranném balíku 750 miliard €, který má pomoci Evropě překonat ekonomické škody způsobené koronavirem.
 
Z analýzy vyplývá, že:
  • Podle většiny českých europoslanců záchranný stimulus pro EU pomůže zásadně české ekonomice,
  • reakce EU na pandemii pomohla ČR v ekonomické oblasti,
  • reakce EU na klimatickou krizi (Zelená dohoda) vyžaduje důkladnější propočty nákladů před tím, než bude dohoda potvrzena a měla by mít větší flexibilitu. 

Analýza vychází z ankety zpracované Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM mezi českými europoslanci. Vyplývá z ní, že návrh Evropské komise České republice  a EU jako celku ekonomicky prospěje. Než však začne platit, musí ho schválit všechny hlavy států Evropské unie včetně českého premiéra Andreje Babiše, který měl zpočátku na evropský plán obnovy silně kritický názor. 

Celý text si můžete přečíst skrze tlačítko PDF na pravé straně. 

 
#České zájmy v EU #Index českých zájmů #Mimořádné zasedání Evropské rady

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org