POZVÁNKA: České předsednictví v Radě EU 2022 – Předvolební debata

Zveme Vás na předvolební debatu s názvem "České předsednictví v Radě EU 2022." Debata proběhe v úterý 21. září od 17:30 online formou.

Česká republika již za méně než rok podruhé převezme předsednictví v Radě EU. Doposud se však o nadcházejícím předsednictví mluvilo jen v souvislosti s plánovaným rozpočtem současné vlády a otázkami, zdali je alokované množství peněz dostatečně velké na bezproblémový výkon a úspěšný průběh předsednictví. Tyto pochybnosti jsou ještě znásobeny faktem, že nyní navrhovaný rozpočet je ještě nižší, něž rozpočet využitý předsednictvím v roce 2009. Zatím velmi malá pozornost však byla věnována programu a prioritám nadcházejícího předsednictví. 
Jak se k nadcházejícímu předsednictví staví zástupci tří stran nebo volebních koalic, které se momentálně umísťují v čele předvolebních průzkumů? Co by podle nich měly být programové priority Česka na půdě EU? Co by v případě jejich účasti ve vládě prosazovali? Jak může předsednictví v Radě EU pomoci Česku prosadit své zájmy ale i dále prezentovat zemi jako takovou? A jak vidí hosté debaty roli České republiky a Rady EU v evropském rozhodovacím procesu? Na tyto a další otázky Vám odpoví: 
? Jaroslav Bžoch, poslanec Parlamentu České republiky, místopředseda Zahraničního výboru, ANO 
? Adéla Chamrádová, členka odborné komise pro zahraniční politiku a evropské záležitosti, KDU-ČSL 
? Radim Sršeň, zástupce ČR v Evropském výboru regionů, STAN 
? Moderátor: Vít Havelka, výzkumný pracovník, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM 
Akci budeme vysílat živě online a přímý přenos bude možné sledovat zde na stránce události. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do diskuze u této události.

Živé vysílání i záznam diskuze bude k dispozici také zde.
#volby #Rada EU #předsednictví

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org