ČT24: French presidential elections 2017

Our deputy director Martin Michelot was a guest on ČT24, where he commented on the first round of the French presidential elections.

Our deputy director Martin Michelot was a guest on ČT24, where he commented on the first round of the French presidential elections.

Francouzští voliči mají v první řadě na mysli nezaměstnanost a ekonomiku. 10% nezaměstnanosti je až 25% pro mladé. To je něco, co je velice důležité. Motivuje to, aby lidé volili, zejména tak aby volili mladí. Poprvé vidíme změnu. U skupiny 18-25 letých se tradičně tolik lidí voleb neúčastnilo, ale dnes je to jiné. Ekonomické otázky jsou tedy důležité. Co se týče otázek bezpečnostních, problematiky ochrany a boje proti terorismu, to je něco, co apeluje rozdílným způsobem vůči lidem, žijícím ve městech nebo lidem, žijícím na venkově. Vnímání rizik a hrozeb je na venkově jiné. Kandidáti, kteří skutečně rozehráli hru s hrozbami ji rozehráli velice dobře - dali ji do samého středu kampaně. Došlo však také k určitému posunu v oblasti národní identity a náboženství. Z těchto témat vlastně vlastně čerpala Marine Le Pen během posledních dvou let.

Podle čísel byl [Emmanuel Macron] ministrem dva roky. Má sice velké zkušenosti, ale důležitější pro něj je, že není kandidátem na levici ani pravici. Nechtěl vytvořit vlastní stranu a nechtěl za sebou mít stranu, která by mohla definovat politické linie. Navíc hovořil o tom, že je nezávislý na politických směřováních; chce změnit politiku a to mu hodně pomohlo.

Watch the interview in Czech between the times of [11:34 - 1:08:33] here

#France #presidential elections #Emmanuel Macron #Marine Le Pen

Martin Michelot
Senior Associate Research Fellow

Expertise: NATO and transatlantic security, European foreign policy and defense, French politics, elections and society, Visegrad Four and Central Europe, EU institutional issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org