ČRo: Junckerova návštěva ČR

Náš ředitel Vladimír Bartovic komentoval v rozhovoru pro Rozhlas.cz návštěvu Prahy předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem a jeho vzkaz směrem k České republice.

Na otázku zda hlavním Junckerovým vzkazem pro ČR bylo, že smlouvy se musejí dodržovat:

Těch hlavních vzkazů bylo několik a tohle bylo jedním z nich, ale ten jeho projev, ikdyž byl poměrně krátký měl pár zásadních myšlenek. Jednou z nich byla, že vícerychlostní Evropa je realitou a musíme si na to zvyknout a nejedná se o katastrofu. Další třeba to, že mladí lidé mají budoucnost Evropy ve svých rukou a neměli by si ji nechat vzít. 

K otázce co vícerychlostní Evropa znamená pro Česko:

Pro Česko znamená vícerychlostní Evropa nutnost rozhodnout se, jestli se v budoucnosti zůčastní hlubší integrace, nebo zůstane stát bokem. Prozatím tyto situace nenastávaly často, ale už v minulosti nastaly. Česká republika se v polovině případů rozhodla zapojit a v polovině ne, ale do budoucnosti předpokládá, že se stane tou normou vícerychlostní Evropa, takže tyto situace budou nastávat častěji. 

Zda Junckerova návštěva má vytvořit tlak na českou vládu ohledně jejího rozhodnutí vůči kvótám:

Určitě ne. On není naivní, Juncker je politik co se v tom pohybuje několik desetiletí, takže ví, že ted' v období několika měsíců před volbami, nemá smysl dělat nějaký výrazný nátlak na českou vládu, aby toto rozhodnutí změnila. Evropská komise si stále uvědomuje, že ČR ve srovnání s některými členskými zeměmi EU alespoň doposud k těm kvótám přistupovala s určitým respektem, ikdyž nesouhlasila, tak je alespoň do určité míry respektovala.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [36:46-38:07] zde.

#Jean-Claude Juncker #Evropská komise #vícerychlostní Evropa #kvóty

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org