ČT24: Grilování Jourové v Evropském parlamentu

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem pondělního dopoledního Studia ČT24. Tématem jeho komentáře bylo nadcházející tříhodinové grilování eurokomisařky Věry Jourové europoslanci výboru pro ústavní záležitosti (AFCO) a pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Je to opravdu zcela zásadní zkouška, protože kdyby [Věra Jourová] neprošla, tak se nestane členkou Evropské komise. 

Paní Jourová má obrovskou výhodu, že už grilování absolvovala, takže ví, co čekat. Nemyslím si, že to bude úplně bezproblémové, ale rovněž nemyslím, že by patřila mezi kandidáty takzvaně "na odstřel", které se Evropský parlament chystá shodit. Určitě dostane i nepříjemnější otázky, ale vzhledem k tomu, že ona už pět let v Evropské komisi seděla a svou kompetentnost prokázala - byla úspěšná komisařka, neočekávám, že by to pro ní mělo být extrémně problematické.

Mnoho lidí se bude ptát, jestli spojitost s hnutím ANO a problémy pana premiéra Babiše může hrát roli, já si ale myslím, že to nebude v konečném důsledku tak zásadní. Myslím, že ona dokáže projevit svou nezávislost, tak jako v posledních pěti letech prokázala, že není závislá na nikom a na ničem. 

Celý komentář si můžete poslechnout na webu České televize (v 35:00).

#Komentář #Česká televize #Evropská komise #Věra Jourová

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org