ČT24: Juncker o demokracii v EU

Náš ředitel Vladimir Bartovic v rozhovoru pro ČT24 komentoval návrhy EK na zlepšení demokracie v EU

 

Náš ředitel Vladimir Bartovic v rozhovoru pro ČT24 komentoval Junckerův projev a návrhy Evropské komise na zlepšení zapojení občanů do demokratických procesů v rámci politik EU.

Občanská iniciativa je jedním z těch prostředků, jak posílit fungování demokracie v rámci Evropské unie. V dnešním projevu místopředseda Timmermans řekl: "Demokracie nemá být jenom volební, projevovat se pouze ve volbách do Evropského parlamentu, ale má být také participativní, občané mají mít příležitost přímo se zapojit do formování evropské legislativy." Tím prostředkem je právě Evropská občanská iniciativa, která funguje téměř 5 let, ale 5 let fungování ukázalo, že nefunguje dobře.

O návrhu na sloučení pozice předsedy Evropské komise a předsedy Evropské rady se vyjádřil takto:

Osobně si myslím, že toto není ten nejdůležitější krok, zatím Rada a Komise mají jiné funkce, nepřijde mi logické tyto funkce slučovat, logičtější to bude možná za pár let, či desetiletí, až se EU ještě více posune v integraci a změní se institucionální nastavení.

Celý rozhovor je dispozici v archivu ČT24 v čase mezi [6:41 - 15:10].

#evropská komise #komise #juncker #demokracie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org