Café Evropa: Zákaz kelímků a brček – konec doby plastové?

Přijďte s námi posedět ve středu 28.11 od 18:00 v rámci formátu debat Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy.

Srdečně Vás zveme na další debatu Café Evropa která proběhne ve středu 28. listopadu od 18:00 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Zákaz kelímků a brček – konec doby plastové?" budou:

  • Ivan Brezina, novinář a kritik enviromentalismu, Mladá fronta DNES
  • Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí, vedoucí, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Moderátem debaty bude Ondřej Houska, Hospodářské noviny. 

Znečištění životního prostředí plasty se stává rok od roku větším problémem, a i přes značnou iniciativu různých organizací se nedaří zamezit poškozování životního prostředí. Plastové odpadky znečišťují nejen světové oceány, ale i naše nejbližší okolí. Na konci října hlasoval Evropský parlament o návrhu Evropské komise na redukci nejrozšířenějšího odpadu v oceánech, tedy jednorázových plastových výrobků, jakými jsou například lahve a víčka, nedopalky, tyčinky z vatových čistítek do uší, igelitky, plastové příbory či obaly od chipsů a sladkostí. Tento návrh byl přijat a od roku 2021 některé z těchto plastů mají být dokonce zakázány úplně, např. plastové příbory, talíře, míchátka a plastové tyčky k balónkům. Zákaz plastového odpadu se však stal také terčem některých kritiků, kteří poukazují například na vysokou energetickou náročnost produkce ekologičtějších náhražek plastových výrobků nebo nemožnost členských států EU řešit globální environmentální problémy.

Jaký může mít zákaz některých jednorázových plastů vliv na náš každodenní život? Jak se k tomu postaví společnosti vyrábějící plastové materiály? Jaké jsou hlavní argumenty kritiků zákazu a jsou vůbec opodstatněné? Čím bude třeba nahradit nevhodné materiály? Jak moc se u nás recykluje a jak jsou na tom s recyklací a využíváním plastů naši sousedé a další členské státy unie? Jakým způsobem se můžeme zapojit do boje proti znečišťování našeho okolí? Má vůbec Česká republika a Evropská unie schopnosti globálně pomoci životnímu prostředí? A dokážeme se vůbec někdy zcela zbavit plastového břemene?

NA DEBATU JE NUTNÉ SE REGISTROVAT, REGISTRACI PROVEDETE KLIKNUTÍM NA LINK bit.ly/cafeE26

Událost je dostupná také na Facebooku.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz. Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #Plasty #Doba plastová #CE

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org