POZVÁNKA: Café Evropa v regionech - Plzeň: Evropská unie a její odpovědnost za vlastní obranu

Institut EUROPEUM společně s Evropskou komisí v ČR, Kanceláří Evropského parlamentu, Eurocentrem Plzeň a Europe Direct Plzeň Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa v regionech. S tématem "Evropská unie a její odpovědnost za vlastní obranu" se tentokrát podíváme do Plzně už 17. prosince.

Kdy: úterý 17. 12. 2019, od 17 hodin

Kde: Kulturka ZČU, Sedláčkova 19, 30100 Plzeň

Kořeny společné snahy evropských států vytvořit fungující bezpečnostní a obrannou politiku Evropské unie sahají již desítky let do historie evropské integrace. Obzvlášť v oblasti obrany není integrace pro státy nijak jednoduchá, jelikož zasahuje do jejich suverenity a jedná se tak o citlivé téma. I když primát kolektivní obrany si v Euroatlantickém prostoru stále drží NATO, události posledních let, od anexe Krymu, přes referendum o brexitu až po válku v Sýrii, znovu rozvířily debatu o odpovědnosti Evropské unie za vlastní kolektivní obranu a bezpečnost. Ve hře je i relativně nová a ambiciózní iniciativa Stálé strukturované spolupráce (PESCO), která by měla členské státy posunout k hlubší a efektivnější spolupráci v obranné agendě.

Jakou má agenda společné bezpečnostní a obranné politiky EU budoucnost? Stane se společná obrana jednou z hlavních priorit evropské integrace? Dokáže Evropská unie sama čelit hrozbě nestability v okolních regionech? Jak pokročily ambice na vytvoření společné evropské armády? Jakou roli hraje v otázce evropské obrany NATO a jakou důležitost bude mít v budoucnu?

Pozvání k debatě nad těmito a dalšími otázkami přijali: 

  • Matúš Halás, výzkumný pracovník a vedoucí Centra evropské bezpečnosti, Ústav mezinárodních vztahů
  • David Konecký, zahraničněpolitický ředitel, Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Akci moderuje Martin Vokálek, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. 

Pokud se chcete debaty zúčastnit, je potřeba se nejdříve zaregistrovat. Registrace slouží pouze k organizačním účelům a není závazná. Budeme velice rádi za její vyplnění ZDE.

Událost najdete také na Facebooku.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#Café Evropa #Obrana #EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org