Café Evropa: 15 let Česka v EU

Přijďte s námi posedět v rámci cyklu Café Evropa, které pořádá Evropská komise v ČR a Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s EUROPEUM Institute for European Policy. Debata s názvem „15 let Česka v EU – co nám členství v EU přineslo a jak bude vypadat dalších 15 let?“ proběhne ve středu 24. dubna od 18:00 do 19:30 v Evropském domě v Praze (Jungmannova 24, 110 00).

Hosty debatního podvečera budou:

  • Jiří Pehe, politolog, spisovatel a politický komentátor
  • Radek Špicar, viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Moderátorkou debaty bude Kateřina Etrychová.

Jedním z hlavních hesel Sametové revoluce v roce 1989, která znamenala odmítnutí vlády jedné strany a centrálně řízené ekonomiky, byl „návrat do Evropy“. Trvalo však 15 let, než Česká republika v roce 2004 vstoupila do Evropské unie a stala se tak součástí nejsilnějšího ekonomického společenství na světě. Letos tomu je 15 let, kdy můžeme využívat výhody EU, ať už se jedná o možnosti cestování, práce či studia v zahraničí, podporu řady projektů v mnoha sférách, levnější mobilní služby v zahraničí anebo další výhody. V současnosti je však možné pozorovat nespokojenost některých lidí poukazujících spíše na nevýhody členství a živé diskuse o tom, jak by měla Evropská unie vypadat v budoucnu. 

Jaké byly největší výzvy před vstupem Česka do EU a naplnily se vize občanů? Jakým způsobem ovlivnilo členství v Evropské unii každodenní život v České republice? Jaké výhody nám 15 let v EU přineslo a jaká mohou být negativa členství? Umí ČR prosazovat své zájmy mezi dalšími členy Unie a jaká je naše image v Evropě? Kam Evropská unie směřuje a jak bude vypadat za dalších 15 let? 

Na debatu je nutné se registrovat, potvrzení účasti na Facebooku není dostačující. Registraci provedete na bit.ly/CafeE30.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na emailu debaty@cafe-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

#Café Evropa #Česko #Česká republika #EU #Evropská unie #CE

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org