POZVÁNKA: Jakou chceme EU v roce 2025? Eurozóna

S radostí Vás zveme na debatu, kterou organizuje Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Akce proběhne 13. listopadu v Evropském domě v Praze.

 Potvrzení hosté:
Tomáš Prouza, ekonom, předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR
Vít Beneš, katedra mezinárodních vztahů, Metropolitní Univerzita Praha
 
 Debatu bude moderovat Vít Havelka, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Celkem 19 členských států Evropské unie v současné chvíli formuje měnovou unii, tzv. eurozónu, která se z hlediska hospodářského výkonu EU jako celku podílí na 70 procentech HDP. Růst její ekonomiky se ovšem v druhém čtvrtletí roku 2019 zpomalil. Evropská centrální banka, kterou od listopadu nově povede francouzská ekonomka Christine Lagardeová, se na danou situaci snaží reagovat a stimulovat prorůstové kroky. Obavy z výraznějšího zpomalení hospodářského růstu zemí eurozóny jsou však stále přítomné. Lagardeová již vyhlásila, že chce nejen pokračovat v prorůstové politice, ale zároveň vyjít vstříc i směřování k „zelené Evropě“.  Jak moc se zpomalení ekonomiky či změny na čele ECB dotknou České republiky? Jak silné je provázání nejen české ekonomiky na eurozónu? A je aktuální se obávat ekonomické recese a rychlého zpomalení hospodářského růstu Evropské unie?
Dalšími otázkami k diskuzi budou: Jak ovlivní eurozónu odchod Velké Británie z Evropské unie? Co může přinést nová Evropská komise? Jaký dopad může mít na eurozónu zhoršení vztahů s USA či pokračování obchodní války mezi USA a Čínou? 
 
Registrujte se na bit.ly/EU2025Eurozona nebo nás kontaktujte na europeum@europeum.org.
Událost naleznete také na Facebooku.
 
Těšíme se na Vaši účast!
#Debata #Eurozóna #EU

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org