POZVÁNKA: EU± // Je V4 nejdůležitějším českým spojencem v EU?

Zveme Vás na debatu EU±, tentokrát o tom, zda je V4 nejdůležitějším spojencem České republiky. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany.

Visegrádská čtyřka je často českými politiky prezentovaná jako nejdůležitější český spojenec při vyjednáváních v EU. To vyvolává pocit, že V4 je uskupením států, které velmi úzce spolupracují a Česká republika se bez ní neobejde. Otázkou však je, zda taková prezentace V4 odpovídá skutečnosti. Zahraniční média například často mluví o tzv. V2 + 2, kde na jedné straně stojí Slovensko a Česká republika a na druhé Maďarsko s Polskem. Zároveň je známé, že pro českou diplomacii je časté spojování s Maďarskem problematické a diplomaté se snaží od Polska či Maďarska alespoň neformálně distancovat.


Jaká je podstata spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky? Je skutečně jednotným blokem v EU? Jaký je český přístup k Visegrádské skupině? Nakolik ovlivní proběhlé volby v ČR spolupráci v rámci V4? A jak se liší Visegrádská skupina od ostatních regionálních organizací typu Benelux nebo Nordic-Baltic?

Na tyto a další otázky Vám odpoví:

  • Vít Havelka, výzkumný pracovník, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
  • Michal Kořan, zakladatel Global Arena Research Institute, Fakulta sociálních studií na Masarykově univerzitě
  • Kateřina Šafaříková, zahraniční zpravodajka v Bruselu, Hospodářské noviny, Aktuálně a RESPEKT

Moderátorem debaty bude Tomáš Weiss, Katedra evropských studií IMS, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy.


Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany. Sledovat ji můžete zde. 

#V4 #Visegrad #Česko

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org