TA3: V. Bartovic o rozpočtovém summitu Evropské unie

Zástupci členských států Evropské unie se střetli ve čtvrtek 20. února 2020 na summitu v Bruselu. Hlavním tématem jsou rozhovory o podobě budoucího společného rozpočtu Unie na roky 2021 až 2027. Podle dosavadních informací nepanuje mezi jednotlivými státy shoda na tom, jsou sumu peněz bude rozpočet obsahovat, a ani na co přesně budou finance využity. Jednání komentoval náš ředitel Vladimír Bartovic.

Víme, že v návrhu na podobu rozpočtu se jednotlivé členské státy rozcházejí. Je známé, jakou pozici v tomto vyjednávání zastávají země Visegrádské čtyřky a také Slovensko?

Ano, země Viserádské čtyřky včetně Slovenska jsou členy tzv. Skupiny přátel koheze. To znamená, že je to skupina států, které jsou čistými příjemci z rozpočtu EU - dostávají z něho více, než do něj platí. Pro všechny tyto státy je nejdůležitější politikou politika koheze, soudržnosti, protože z ní se čerpají tzv. Eurofondy, a z nich se financují mnohé infrasturturní projekty. Jsou to peníze, které jsou přímo alokované jednotlivým členským státům unie. Není tak třeba o ně soutěžit na celoevropské úrovni. Proto je toto taková největší priorita pro všechny země Visegrádské čtyřky.
 

Celý rozhovor můžete slyšet na webu TA3.

#EU #Visegrádská čtyřka #rozpočet EU

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org