POZVÁNKA: EU± // Vliv amerických voleb na vztahy USA a Evropské unie

Rádi bychom Vás pozvali na další debatu z formátu EU±, tentokrát na téma vlivu výsledků nedávných amerických voleb na vztahy EU a USA. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany. Budete ji moct sledovat online ve čtvrtek 3. prosince v 18:30 na našem Facebooku.

Letošní vítezství demokratického kandidáta Bidena nad prezidentem Trumpemznamenalo pro mnoho Evropanů úlevu. Po čtyřech letech divokého prezidenství Donalda Trumpa vkládají evropští občané a politici do Bidena naději, že se vztahy s USA uklidní a množství rozporů mezi USA a EU se zmenší. Především všakdoufají, že transatlantické vztahy opět přestanou být vnímány Američany pouzevtransakční rovině tak, jak profiloval své prezidenství Donald Trump. Křešení jemnoho otázek – od podpory Pařížské klimatické dohody, přes Íránskou jadernoudohodu, až po ukončení obchodní války.


Jsou naděje vkládané do Joe Bidena opodstatněné? Jak se změní přístup USA k Evropské unii po nástupu Bidena do úřadu? Které politiky Donalda Trumpa budenová administrativa nadále prosazovat? Jak může vývoj transatlantických vztahůovlivnit Českou republiku?

Na tyto a další otázky Vám odpoví:


Jana Sehnálková, Katedra severoamerických studií IMS FSV UK
Filip Nerad, zahraničněpolitický analytik, Český rozhlas


Moderátor: Tomáš Weiss, Katedra evropských studií IMS FSV UK


Debata bude vysílána živě na stránkách EUROPEUM Institute for European Policy a Katedra evropských studií IMS FSV UK. Své dotazy můžete našim hostům pokládat v komentářích pod videem nebo už nyní na stránkách události.

#US volby #Transatlantické vztahy



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org