Info.cz: Vyšší klimatický cíl EU se přiblížil, Česká republika už ho nebude blokovat

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová na zpravodajském portálu Info.cz nedávno publikovala článek zabývající se snížováním evropských emisí. Autorka reaguje na nečekaný obrat premiéra Andreje Babiše v problematice snižování emisí skleníkových plynů a jeho podporu evropského cíle.

Česká republika se dlouhou dobu řadila do poslední skupiny, avšak v den odletu na bruselský summit premiér Andrej Babiš k velkému překvapení domácích i mezinárodních pozorovatelů prohlásil, že Česká republika nemá s cílem alespoň 55 % problém, pokud se bude jednat o celounijní cíl, nikoliv cíl pro každý jednotlivý stát. Pokud se tedy státy baví o cíli tak, jak jej navrhuje Evropská komise, je tato podmínka splněna.

Důvodů pro takovýto nečekaný obrat může být mnoho. Zaprvé je možné, že si Babiš uvědomuje, že Česká republika je nyní v nelehké situaci kvůli nekontrolovaně rostoucímu počtu nakažených virem COVID-19 a bude patrně muset žádat své evropské sousedy o pomoc. V takovéto situaci samozřejmě není dobrý nápad dělat potíže jinde, zejména ne u tématu, které je pro většinu čistých plátců do evropského rozpočtu hlavní prioritou.

Dalším možným vysvětlením může být i fakt, který přinesly Hospodářské noviny, totiž že Andrej Babiš si až donedávna myslel, že cíl 55 % je závazný pro každý členský stát zvlášť, nikoliv kolektivně pro celou EU, a že navíc toto snižování emisí má být vztahováno k roku 2010, nikoliv k roku 1990. V tom je pro Českou republiku zásadní rozdíl, jelikož díky radikální transformaci své ekonomiky po sametové revoluci zažila rychlý propad emisí skleníkových plynů právě v devadesátých letech. Poté se emise stabilizovaly a klesaly již pouze pozvolna.

Celý komentář si můžete přečíst zde

#změna klimatu #emise

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org